måndag 26 januari 2009

Allt ni behöver kunna till NO-provet vecka 6.

Provfrågorna bygger på kemiboken enligt nedanstående sidor, lektioner, utdelade papper, övningar och laborationer. Nedanstående frågor motsvarar det viktigaste och provet kommer att formas efter dessa.

Utdelade papper om tillsatser i mat:

  1. Varför tillsätter man olika tillsatsämnen i livsmedel?
  2. Vad är E-nummer för något?
  3. Vilken funktion har antioxidationsmedel, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel, sötningsmedel, färgämnen och aromämnen i ett livsmedel.

Från laborationer och övningar:

  1. Vad är pektin för något, var finns det och vad kan man använda det som?
  2. Vad består läppstift av? Är det en kemisk förening eller en blandning?
  3. Om du får en livsmedelstabell ska du kunna tolka dessa, säga hur mycket av olika näringsämnen som ingår i ett livsmedlet (g per 100g livsmedel och procent).

Sidorna 14-17 i kemiboken:

  1. Vad är jäst och vilken funktion har den i brödbakning?
  2. Vad finns i bakpulver och vilken funktion har den när man bakar sockerkaka?
  3. Vad händer när äggvitan koagulerar när man kokar ägg?
  4. Hur tillverkar man läsk?
  5. Ge exempel på ett konserveringsmedel
  6. Ge ett annat namn på C-vitamin.
  7. Hur bildas mjölksyra?
  8. Varför uppstår sjukdomen skörbjugg?

Sidorna 144-157 i kemiboken:

  1. Vilka grundämnen är kolhydrater uppbyggda av?
  2. Vad menas med enkla- och sammansatta sockerarter.
  3. Ungefär hur ser druvsocker ut, vilken typ av sockerart är det?
  4. Ungefär hur är sackaros (rörsocker) uppbyggt och vilken typ av sockerart är det?
  5. Ungefär hur är stärkelse och cellulosa uppbyggd, vad skiljer dem åt?
  6. Ge exempel på livsmedel som är rika på stärkelse (långsamma kolhydrater).
  7. Ge ett annat namn på nästan ren stärkelse.
  8. Varför laddar många elitidrottsmän upp med långsamma kolhydrater?
  9. När man har förbrukat alla stärkelsereserver i kroppen börjar man bränna fett. Trots att fett är energirikt så måste man dra ned på tempot. Varför då?
  10. Var har cellulosa för funktion i naturen?
  11. Ge ett annat namn på nästan 100% cellulosa.
  12. Varför är det så nyttigt med kostfibrer?
  13. Ge exempel på en kostfiber och ett livsmedel med mycket kostfibrer.
  14. Hur är fettmolekyler uppbyggda?
  15. Vad skillnaden mellan omättat och mättat fett (både struktur och konsistens)?
  16. Vad är transfetter?
  17. Vilket fett är bäst att äta och i vilka livsmedel hittar man det?
  18. Vad är proteiner för något, hur är de uppbyggda? Ge exempel på proteinrika livsmedel.
  19. Ett annat namn för protein?
  20. Vilka grundämnen är aminosyror uppbyggda av?
  21. Hur stor del av kroppsvikten utgörs av mineralämnen?
  22. Ge exempel på några mineralämnen.
  23. Var i kroppen finns mineralämnet järn och vilken funktion har det?
  24. Vad är vitaminer för något och vad händer om vi inte får i oss dessa närngsämnen?
  25. Vad har C-vitamin och E-vitamin gemensamt?
  26. Ge exempel på ett livsmedel med mycket C-vitamin.
  27. Ge exempel på några vattenlösliga och fettlösliga vitaminer.